Wie geen energielabel heeft geregeld voor het huis dat hij verkoopt, hoeft voorlopig niet te vrezen voor een boete.
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft dat laten weten nadat de rechter afgelopen maand bepaalde dat deze boetes juridisch niet in de haak zijn.

Sinds begin 2015 is iedere huiseigenaar verplicht het energielabel van zijn woning te registreren via energielabelvoorwoningen.nl. Is het label voor de verkochte woning nog niet geregistreerd als definitief, dan riskeert de verkoper een boete van € 405,-. Deze boete is in eerste instantie een ‘last onder dwangsom’. Dat betekent dat de verkoper de mogelijkheid krijgt op korte termijn het energielabel alsnog aan te vragen. Als dit gedaan is, dan komt er ook geen boete.

Onwerkbaar
Maar de Raad van State heeft nu bepaald dat dit systeem juridisch rammelt. Dat zit zo: het energielabel kan alleen worden aangevraagd door de eigenaar. En dus kan de verkoper van de woning, na het passeren van de akte, het energielabel helemaal niet meer aanvragen. Hij is dan namelijk geen eigenaar meer.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken laat nu weten te onderzoeken wat de opties zijn. “Momenteel bekijk ik wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de handhaving. Ik onderzoek daarbij of de bestuurlijke boete ingezet kan worden als alternatief voor de last onder dwangsom.” Tot die tijd wordt geen last onder dwangsom opgelegd en dus geen boetes uitgedeeld.

Boetes
De Inspectie Leefomgeving en Transport, die de registratie van de energielabels controleert, meldde in september dat er tot nu toe 59.000 keer een last onder dwangsom is opgelegd, wat resulteerde in 2660 boetes voor een totaal van 1,1 miljoen euro. Het is installatie.nl niet bekend of oude boetes met terugwerkende kracht moeten worden terugbetaald.

Je kunt natuurlijk ook altijd Bevers Installatietechniek benaderen voor meer informatie. Zij kijken graag met je mee, helpen je bij het vernieuwen van energiebronnen in je huis én weten de weg naar de juiste aannemers als de woning opgewaardeerd dient te worden!

Bron: www.installatie.nl.