De zon gebruiken we al duizenden jaren als bron van warmte en energie. Maar echt het opwekken van zonne-energie en warmte doen we eigenlijk nog maar een paar eeuwen! Hoe zit dat dan precies?

De eerste zonnecollector is ontworpen in Zwitserland in 1767. Deze zonnecollector was een geïsoleerde doos bedekt met drie lagen glas om warmte-energie te absorberen. Wat jaren later, eind negentiende eeuw, werden diverse ontdekkingen gedaan die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het opwekken van elektriciteit uit zonne-energie. Denk hierbij aan de eerste echte zonnecellen en de eerste zonneboiler in 1891.

Efficiënt, maar nog niet rendabel
In de twintigste eeuw, tussen 1959 en 1970, was men veel bezig met de efficiëntie van zonnecellen en vermindering van de kosten. Het was immers duur en niet rendabel om zonnepanelen te installeren en daar elektriciteit uit te winnen. Tot eind jaren ‘70. Toen ontwierp Exxon Corporation een efficiënte zonnepaneel die goedkoper te produceren was. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van zonne-energie.
Toen ging het snel! In de jaren tachtig werden steeds meer grootschalige zonne- energiecentrales gebouwd. In het jaar 1999 werd de grootste fabriek ontwikkeld, die meer dan 20 kilowatt opleverde.

Terugverdientijd van 10 jaar
Vandaag de dag zijn er enorme investeringen in grootschalige zonne-installaties. Nog steeds worden records verbroken wat betreft de opwekking van zonne-energie. Het is tegenwoordig ook steeds rendabeler geworden om elektriciteit uit de zon op te wekken. In Nederland is de zogenoemde terugverdientijd teruggelopen tot ongeveer 10 jaar! Bij Bevers Installatietechniek vinden wij dat mooie ontwikkelingen, die wij graag aanmoedigen.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen wat zonne-energie betreft? Neem dan gerust contact met ons op via service@bevers.net of 0412-612106. Wij helpen u graag vooruit en u bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.